2017-11-02

Hur tillverkas industriroboten Motoman?

Redan 1990 började Yaskawa att använda sin egen Motoman industrirobot för att tillverka nya robotar. Idag har Yaskawa flera robotfabriker i Japan och snart kommer Motoman även att kunna tillverkas här i Europa.

Fabrik för tillverkning av Motomanrobotar

Fabriken där industriroboten Motoman tillverkar andra Motomanrobotar.

Fabriker för tillverkning av Motoman industrirobot finns i Japan (tre stycken), i Kina och snart även i Europa. 1990 var Yaskawa faktiskt först i världen med att använda sina egna robotar för att tillverka andra robotar. Den första robotfabriken tillverkar numera mindre typer av Motoman industrirobot för bågsvetsning och hantering, som MOTOMAN-MH12 till exempel.

Motoman robotfabrik i Japan.

Tillverkning av robotar för renrumsmiljö och höga hygienkrav.

I den miljövänliga fabriken tillverkas framför allt robotar för arbete i miljöer med höga hygienkrav. Tillverkningen började där i augusti 2013. För att minska mängden koldioxidutsläpp har den här robotfabriken infört egen energisparande teknik, till exempel genom användningen av frekvensomvandlare. Här tillverkas bland annat robotar som Semistar (för hantering av halvledare i vakuum), MOTOMAN-MPP3 plockrobot och MOTOMAN-BMDA3 för laboratoriemiljö.

Robotfabriken i Nakama, där de stora typerna av Motoman tillverkas.

Robotfabriken i Nakama, där de stora typerna av Motoman tillverkas.

För att möta en ökande efterfrågan på robotar började tillverkning av Motomanrobotar i Nakamafabriken i augusti 2015. Genom att vara miljövänlig, snabb och effektiv, har denna anläggning drastiskt ökat företagets produktivitet. Här tillverkas stora robotmodeller som bland annat punktsvetsrobotar som MS210 och VS100, palleteringsrobot MPL300 och målningsrobotar som MPX3500.

Mer om hur det går till att tillverka en Motomanrobot hittar du här:

http://www.yaskawa.co.jp/robot-vil/en/robot/index.html