MOTOMAN® – ROBOTAR FRÅN YASKAWA

Japanska YASKAWA Electric Corporation är en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer. Yaskawa har installerat över 590 000 MOTOMAN-robotar över hela världen. I Norden representeras koncernen av Yaskawa Nordic AB som grundades i Torsås 1976.

Yaskawa – en internationell industrikoncern inom automation

Yaskawa Electric är en av världens ledande företag när det gäller drivteknik, industriell automation och robotlösningar. Företaget startade 1915 i Kitakyushu, Japan. Yaskawa är en pionjär inom flera verksamhetsområden och drivs av att förbättra produktivitet och effektivitet hos maskiner och industriella system. Yaskawa har över 14 500 anställda runt om i världen.
Verksamheten i Europa är uppdelad i två divisioner:
  • Drives, Motion and Control (Automationsprodukter)
  • Robotics (Robotlösningar)
Det europeiska huvudkontoret finns i Frankfurt.

YASKAWA Nordic AB

Yaskawa Nordic AB har sina rötter i Torsmaskiner AB i Torsås. Det ombildade 1976 sin verkstadsavdelning till ett helägt dotterbolag. Namnet blev Torsteknik AB. Affärsidén var att tillverka och distribuera automatiska, flexibla och omställningsbara svetsautomater, främst till fordonsindustrin, och så småningom även MOTOMAN industrirobot.

Genom över 40 års framgångsrikt arbete har Yaskawa Nordic blivit en av de viktigaste robotleverantörerna på den svenska marknaden.

Yaskawa Nordic har sina rötter i en industriell verksamhet med svets och maskinbetjäning, men ser en framtida utveckling där robotar också kommer in på helt nya områden. Yaskawa Nordic AB är certifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015. Yaskawa Nordic har ca.160 anställda och kontor i Torsås, Kalmar och Jönköping.

Motoman® – ledande inom industrirobotar

Motoman har varit det ledande robotmärket sedan utvecklingen av robotar började. I över 40 år har Yaskawa har med sina Motoman industrirobotar skapat sig en ställning som en av de viktigaste robottillverkarna på den europeiska marknaden. Vi tillverkar alla komponenter i egen regi vilket en stor trygghet för dig som kunder då vi har kompetens om alla delar i en robotlösning. Utvecklingen av Motoman drivs av en tekniklust och ett intresse för att ge dig som kund en ökad konkurrenskraft genom automation med våra lösningar. Våra lösningar är innovativa, lättanvända och högkvalitativa. Det har gjort oss till en global aktör och en framgångsrik leverantör över hela Europa.

Exempel på nya lösningar med Motomanrobotar

  • 1994 världens första robotstyrsystem för synkroniserad styrning av två robotar
  • 2004 synkroniserad styrning av fyra robotar (eller sammanlagt 36 rörliga axlar)
  • 2006 helt ny robotdesign med mediaförsörjning genom robotarmen.
  • 2008 synkron styrning av upp till åtta robotar eller sammanlagt 72 rörliga axlar.
  • 2017 hybridrobot med industriell styrka för samverkan med operatör.
  • 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 Derwnt Top 100 Global Innovators

Varumärket Motoman står för en strävan att ständigt föra robotutvecklingen framåt.

Motoman works for you.

Yaskawa i Europa

Verksamheten i Europa består i huvudsak av divisionerna för DMC och Robotics. Utöver dessa ingår The Switch och strategiskt partnerskap med Rewalk. Antalet anställda är ca. 1.600 personer på 30 olika platser och sju tillverkningsenheter.

Praktiska exempel

Praktiska exempel

Våra robotar

Våra robotar