2018-03-12

Motomanroboten för samarbete överträffar kraven

Motomanroboten för samarbete, HC10, uppfyller och överträffar säkerhetskraven i maskindirektivet visar ett nyligen utfärdat EG-intyg. Som en unik hybrid kan den både användas som en robot för samverkan och som en vanlig industrirobot.

Yaskawas robot för samarbete, MOTOMAN-HC10, uppfyller inte bara kraven i det europeiska maskindirektivet 2006/42 / EG. Styrsystemet YRC1000 med ett tillval av funktionell säkerhet, FSU, uppfyller dessutom prestandanivå (PL) d Cat. 3 i EN ISO 13849-1 – vilket överstiger standardkraven. Ett nyligen utfärdat EG-intyg av TÜV Rhineland bekräftar överensstämmelsen med dessa specifika krav.

MOTOMAN-HC10 är en ”hybridrobot” med en räckvidd på 1,2 m och en hanteringsvikt på 10 kg. Den kan användas både som en vanlig industrirobot och som en samarbetsrobot. Den erforderliga säkerheten vid direktkontakt med operatören garanteras genom en unik kraft- och momentövervakning på samtliga rörliga axlar vilket gör det möjligt för roboten att agera i samverkan med omgivningen. Om roboten stoppats vid kontakt, kan den sedan enkelt återaktiveras med en knapp på den främre delen av robotarmen.

När det gäller europeiska säkerhetsnormer, enligt ISO/TS 15066:2016, IDT, kan MOTOMAN-HC10 användas som en kraft- och momentbegränsad robot av den 4:e samverkanstypen eller ”human coexistence”, det vill säga att roboten kan dela arbetsområde med en människa.

 

Fördelar i samarbete

När roboten är installerad för en samverkande tillämpning behöver den inte ytterligare skyddsåtgärder som t.ex skyddsgård, vilket sparar både utrymme och kostnad. Robotarmen är också särskilt noggrant utformad. Den saknar skarpa kanter och det är inte möjligt att klämma fingrarna i någon position.

Förutom säkerhetsaspekterna har huvudfokus på designen av roboten varit en särskilt användarvänlig drift. Programmering kan som tillval utföras med en ”Easy Teaching HUB” som sitter direkt på roboten.

 

Passar för både samarbets- och industrirobotapplikationer

Sist men inte minst kan MOTOMAN-HC10 också användas som en fullvärdig industrirobot. Det betyder att när operatören inte är i närheten av roboten, kan den köras med full last i full hastighet.

Under våren har du möjlighet att se roboten i verkligheten på bland annat Hannover Fair, 23-27 april samt Elmia Automation, 15-18 maj.